Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012

Τι να λέτε... για το sex; (Κεφ.1)

¨What to tell your children about sex¨
Copyright (C) 1968 by the Child Study Association of America, INC  

¨Τι να λέτε στα παιδιά σας, για το Sex¨
Copyright (C) Άγκυρα Εκδοτική, Νοέμβριος 1972,

 («Μια καθαρή κι ολοκληρωμένη προσέγγιση.»,
Dr. Μίλτον Λεβάιν {Milton Lewin})
                      
1. Τι είναι sex;
Είναι ένα μέρος από την ανάπτυξή μας,
ένα μέρος από την προσωπικότητά μας,
ένα μέρος από τον έρωτα.
Η άνεση & η οικειότητα
απέναντι στο sex,
είναι σημάδι ωριμότητας
του ενήλικα.

Αργά ή γρήγορα κάθε μητέρα & πατέρας βρίσκονται αντιμέτωποι με το «πρόβλημα» της σεξουλικής διαπαιδαγωγήσεως των παιδιών τους. Προσπαθούμε να απαντήσουμε στις πολυάριθμες ερωτήσεις του παιδιού, αλλά όταν οι ερωτήσεις αυτές έχουν σχέση με το sex, την αναπαραγωγή & τα συναισθήματα της εφηβείας, νιώθουμε ότι τα χάνουμε.

            Υπήρξαμε, δυστηχώς, προϊόντα μιας γενιάς όπου κάθε ομιλία για το sex ήταν απαγορευμένη, ¨ταμπού¨, με αποτέλεσμα να μην έχουμε τις γνώσεις που χρειάζονται για ν’ απαντήσουμε κατάλληλα στις ερωτήσεις των παιδιών μας που έχουν σχέση με τα σωματικά & συναισθηματικά προβλήματά τους. Όσοι απόμας κατέκτησαν τελικά τις γνώσεις αυτές, δεν διαθέτουν συχνά το απαιραίτητο λεξιλόγιο.

            Το συμπέρασμα είναι ότι οι γονείς έχουν ανάγκη από μια αξιόπιστη πηγή πληροφοριών επάνω στα θέματα αυτά. Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει μια καθαρή & σωστή αντιμετώπιση των προβλημάτων της σεξουαλικής διαπαιδαγωγήσεως.
 

Ο ρόλος του sex στη συγκινησιακή ανάπτυξη.
Η λέξη «sex», βασικά, σημαίνει την ιδιότητα του αρσενικού ή του θηλυκού, το φύλο του κάθε ανθρώπου. Τις διαφορές στη σωματική κατασκευή που ξεχωρίζουν το αρσενικό από το θηλυκό. Σημαίνει επίσης «sex-αππήλ», την έλξη που φέρνει κοντά το αρσενικό & το θηλυκό. Την ίδια λέξη χρησιμοποιούμε για τη συνουσία & για άλλες λειτουργίες που προκύπτουν από τις σχέσεις των δύο φύλων.
            Όπως συμβαίνει με τους περισσότερους ορισμούς, έτσι & οι λέξεις για sex μας λένε πολλά, χωρίς να μας λένε αρκετά. Μας δείχνουν ότι η σεξουαλικότητα είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της ζωής, μια φυσιολογική κατάσταση ισορροπίας που επιτρέπει την ανθρώπινη ύπαρξη & τη διαβεαβαίωση για τη δικαίωσή της. Οι λέξεις αυτές μας δείχνουν τον ανθρωπισμό της - αλλά όχι τους ίδιους τους ανθρώπους. Δεν μας δίνουν καμιά ένδειξη της ζεστασιάς, της σφοδρής επιθυμίας & της στοργής που περιλαμβάνονται στη σεξουαλική σχέση. Δεν μας δείχνουν ότι για τους ανθρώπους το sex είναι ένα μέρος της αγάπης, μια έκφραση της επιθυμίας να βρούμε νόημα & αξία σε κάποιο άλλο πρόσωπο. Να κάνουμε αυτόν ή εκείνη το κέντρο της καλωσύνης & της στοργής μας, να βρούμε μέσα στο πλούσιο συναίσθημα τη βασική ευτυχία της ανθρώπινης ζωής.
Ούτε μας δείχνουν ότι για πολλούς ανθρώπους το sex σημαίνει στενοχώρια & αμηχανία. Το sex είναι ένας γρίφος, ένα πρόβλημα, που γίνεται δεκτό με δυσφορία & εξηγείται στους άλλους με δυσαρέσκεια.
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ίσως να υπάρχουν πολλές απαντήσεις. Μια από αυτές είναι ασφαλώς το παρελθόν μας - οι αυστηρές ιδέες των παππούδων μας & εκείνων που υπήρξαν πριν από αυτούς, ότι το sex είναι εκδήπωση του κακού, μια αμαρτία της σάρκας. Οι ιδέες αυτές πέθαναν με πολύ αργό ρυθμό. Οι καιροί, φυσικά άλλαξαν. Οι παλιοί τρόποι χάνουν ίσως τη δύναμή τους να μας συγκρατήσουν από το να εκφραστούμε σεξουαλικά. Μπορούν όμως ακόμη να μας κάνουν να νιώθουμε ένα αίσθημα ενοχής όταν ασχολούμαστε με το sex.
Απόδειξη για τη σύγχυση & την αβεβαιότητα που έχουμε στο ζήτημα είναι η εντελώς διαφορετική στάση μας σε διάφορα σημεία της σεξουαλικής μας ζωής. Μας αρέσουν & θαυμάζουμε τους ωραίους sexy νέους & νέες στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση & τα βιβλία &, παρ’ όλα αυτά, αντιπαθούμε τους νεαρούς ή τους ενήλικες που συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο στην πραγματική ζωή. Πιστεύουμε στο γάμο, έχουμε υψηλό ποσοστό διαζυγίων. Μας αρέσει να σκεπτώμαστε πως είμαστε έξυπνοι & συγχρονισμένοι στις ιδέες μας σχετικά με το sex, αλλά συχνά ψαχουλεύουμε αδέξια, μας πιάνει γλωσσοδέτης & είμαστε ανειλικρινείς στον τρόπο που προετοιμάζουμε τους νεαρούς μας για την σεξουαλική πλευρά της ζωής. Υπάρχουν πάρα πολλά παιδάκια...{5555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555555 – Σχόλιο της Μινού (Σιαμέζας, γάτας μας)}
...τα οποία έχουμε αποθαρρύνει στο φυσικό ενδιαφέρον τους για το sex. Πάρα πολλά κορίτσια των πρώτων τάξεων του γυμνασίου ανησυχούν για την έμμηνο ρύσι. Πάρα πολλοί έφηβοι νιώθουν αμηχανία & αναστάτωση για τις απότομες μεταβολές που γίνονται στα σώματά τους. Έχσουμε πάρα πολλούς ενήλικες, που αισθηματικά, βρίσκονται ακόμη στην παιδική ηλικία. Πάρα πολλούς γονείς που μεταδίδουν τα σφάλματά της δικής τους σεξουαλικής ανατροφής στα παιδιά που φέρνουν στον κόσμο.
Ασφαλώς,δεν πρόκειτα για μια ευχάριστη εικόνα. Αλλά η εικόνα αυτή δεν είναι ούτε & απελπιστική. Το sex σαν αντανάκλαση της ερωτικής ικανότητας, αποτελεί μια συνεχή ευκαιρία χωρίς τέλος.
Η δυνατυότητα να προσφέρουμε τον έρωτα γενναιόδωρα & να τον αποδεχτούμε με εμπιστοσύνη, υπάτρχει για όλλους, αρκεί να το θελήσουμε.
Το βιβλίο αυτό αποκαλύπτει τα διάφορα στάδια της αναπτύξεως της προσωπικότητας των παιδιών από τη νηπιακή ηλικία μέχρι & την εφηβεία. Προσπαθεί να προσαρμόσει το sex (σαν μια πλευρά του έρωτα) μέσα στο πλαίσιο αυτό, αντί να το εξετάσει σαν χωριστό πρόβλημα το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με λίγα μεγάλα συμβουλευτικά λόγια. Η συγκινησιακή ανάπτυξη έρχεται μόνο με την εξάσκηση ολόκληρης της κλίμακος των συναισθημάτων μας, όπως ακριβώς η σωματική ανάπτυξη εξαρτάται από την ελεύθερη λειτουργία των μυών & η πνευματική ανάπτυξη από τυη λειτουργία της φαντασίας.
Ο τόπος, όμως, όπου δοκιμάζονται πρώτα όλες οι συγκινήσεις για το μέγεθος & τον τόνο τους είναι το σπίτι. Και εδώ, όλα τα στοιχεία της ζωής αναμιγνύονται μεταξύ τους, μέσα στις μέρες που κυλούς γρήγορα. Κανείς δεν μπορεί να ξεκαθαρίση την καθαρά σεξουαλική στιγμή ή να την ξεχωρίσει από τις στιγμές της χαράς, της υπερηφάνειας, του θαυμασμού, της λύπης ή του μεγαλείου.
Έτσι, ενώ το βιβλίο αυτό ασχολείται με τη σεξουαλικλη ανάπτυξη, δεν πρόκειται να κάνει τους αναγνώστες να αισθανθούν πως η επιτυχία ή αποτυχία που είχαν σαν γονείς μπορεί να μετρηθεί με όσα έχουν κάνει -ή δεν μπόρεσαν να κάνουν- στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Υπάρχουν πολύ περισότερα πράγματα από αυτό στην εργασία –ή την τέχνη- του να είναι κανείς γονιός & μεγάλη ποικιλία στον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζουν οι δφιάφοροι γονείς. Θα ήταν παράτολμο, αλλά & ανακριβές να πει κανείς πως ο ένας έχει δίκιο & όλοι οι άλλοι άδικο.
Σαν γονιός, πάντως, θα καταλάβεται πως δεν πρόκειται για ένα βιβλίο με ορισμένους κανόνες, αλλά γθια έναν οδηγό. Διαλέξτε τις πληροφορίες που νομίζεται πως ταιριάζουν καλύτερα στο σπίτι & την οικογένειαά σας, εκείνες που πιστεύεται ότι θα ενθαρρύνουν καλύτερα την υγιή σεξουαλική ανάπτυξη των παιδιών σας. Αλλά θυμηθείτε ότι τα παιδιά είναι ευπλαστα & σας συγχωρούν τα λάθη σας όσο η προσπάθειά σας είναι ειλικρινής, επίμονη & ελπιδοφόρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου