Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Μητρικός Θηλασμός!!!

             Οι γυναίκες που είναι υγιείς έχουν τις καλύτερες δυνατότητες να φέρουν στον κόσμο υγιή παιδιά. Με μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, θωρακίζουν την υγεία τους και διασφαλίζουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις ασθένειες και στην πιθανότητα να γεννήσουν λιποβαρή βρέφη. Ο μητρικός θηλασμός, αποκλειστικό προνόμιο της γυναίκας, δεν είναι κάτι που συμβαίνει τυχαία στην ζωή της. Είναι η κατάληξη, μιας σειράς μεταβολών του μαστού, που αρχίζουν πριν εμφανιστεί η περίοδος.
             Παρατηρώντας το στήθος εξωτερικά, διακρίνουμε τη θηλή, που από γυναίκα σε γυναίκα διαφέρει και μπορεί να είναι εξέχουσα, επίπεδη ή και εισέχουσα. Η περιοχή γύρω από τη θηλή ονομάζεται θηλαία άλως και έχει το χαρακτηριστικό σκούρο χρώμα, που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γίνεται πιο έντονο και βοηθά, ώστε η θηλή να γίνεται πιο εύκολα ορατή από το μωρό. Ακόμα, στην περιοχή της θηλαίας άλου υπάρχουν μικροσκοπικοί αδένες, οι αδένες του Μontgomery, οι οποίοι παράγουν μια λιπαρή ουσία, που κρατάει την επιδερμίδα στην περιοχή της θηλής στιλπνή και ελαστική, ενώ παράλληλα η μυρωδιά της βοηθά το μωρό να βρει πιο εύκολα τη θηλή! Το σχήμα και το μέγεθος του στήθους, είναι και αυτό διαφορετικό από γυναίκα σε γυναίκα και εξαρτάται σχεδόν πάντα από το λίπος που υπάρχει στο στήθος και όχι τόσο από τον αδένα του μαστού. Αυτό σημαίνει ότι και γυναίκες με μικρό στήθος, μπορούν να παράγουν αρκετό γάλα για το μωρό τους.
             Ο αδένας του στήθους μοιάζει με ένα δέντρο. Χωρίζεται σε πολυάριθμους λοβούς, οι οποίοι με τη σειρά τους αποτελούνται από χιλιάδες κυψελίδες, τα φύλλα του δέντρου. Οι κυψελίδες είναι ο τόπος παραγωγής του γάλακτος. Το γάλα μεταφέρεται από τις κυψελίδες προς τη θηλή, με τη βοήθεια των γαλακτοφόρων πόρων που μοιάζουν με  κλαδιά. Ένα εκατοστό περίπου πίσω από τη θηλή και στην περιοχή της θηλαίας άλου, οι γαλακτοφόροι πόροι ενώνονται και διευρύνονται σχηματίζοντας τις ληκύθους, τον κορμό του δέντρου μας. Κάθε λήκυθος έχει στο τελικό της άκρο ένα άνοιγμα στη θηλή, από όπου βγαίνει το γάλα. Το στήθος είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να μπορεί να παράγει αρκετό γάλα, για να θρέψει ένα μωρό. Το μέγεθός του αυξάνει κατά το ένα τρίτο και προς το τέλος της εγκυμοσύνης αρχίζει να βγάζει  το πρωτόγαλα, που είναι πλούσιο σε προστατευτικές ουσίες, δηλ αντισώματα. Αυτό θα είναι η πρώτη τροφή του μωρού.
             Συχνά ακούει κανείς αόριστα, ότι ο θηλασμός είναι το καλύτερο για το μωρό, σπάνια όμως ακούει κανείς ποια ακριβώς είναι τα πλεονεκτήματά του. Επίσης, από πολλούς ακούγεται η άποψη, ότι βέβαια, είναι καλός ο θηλασμός, αλλά και το τροποποιημένο γάλα αγελάδας, που κυκλοφορεί στο εμπόριο, είναι τόσο καλά επεξεργασμένο που είναι σχεδόν όπως το μητρικό! Προχωρώντας λοιπόν, θα αναφερθούμε στη σύνθεση του μητρικού γάλακτος, που από μόνη της εξηγεί πολλά από τα πλεονεκτήματά του.
             Το μεγαλύτερο μέρος του μητρικού γάλακτος αποτελείται από νερό, γι’ αυτό ακόμα και στις πιο ζεστές ημέρες  δεν υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης για το μωρό, εφόσον η μητέρα πίνει αρκετά υγρά. Έτσι ακόμα και το καλοκαίρι το μητρικό γάλα αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του μωρού σας και δεν χρειάζονται συμπληρώματα όπως τσάι ή νερό. Το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, η σχέση και η σύσταση των οποίων, είναι ιδανική για το ανώριμο ακόμα πεπτικό σύστημα του μωρού. Έτσι, οι πρωτεΐνες του μητρικού γάλακτος απορροφώνται εξολοκλήρου από το έντερο του μωρού, ενώ αυτές του ξένου όχι. Στις πρωτεΐνες του γάλακτος ανήκουν και όλα τα αντισώματα, που περνούν από τη μητέρα στο μωρό και το προστατεύουν από μολύνσεις. Πολύ σημαντικά επίσης, είναι τα ένζυμα, που παίζουν βασικό ρόλο σε πολλές αντιδράσεις κατά την πέψη του γάλακτος. Τα αντισώματα και τα ένζυμα είναι ουσίες πολύπλοκες, που δεν μπορούν να κατασκευαστούν από τη βιομηχανία, είναι δηλαδή αναντικατάστατες!
          Ο πρώτος θηλασμός Το αντανακλαστικό του θηλασμού στο νεογέννητο είναι, περίπου μια ώρα μετά τον τοκετό, πάρα πολύ ισχυρό και γι' αυτό, όταν ο  πρώτος θηλασμός συμβαίνει σε αυτό το χρονικό διάστημα, είναι συνήθως πετυχημένος. Παράλληλα, το πρωτόγαλα βοηθά το μωρό να αποβάλλει γρήγορα την πρώτη κένωση, το μηκώνιο, πράγμα που μειώνει τον κίνδυνο του νεογνικού ίκτερου. Από την πλευρά της μητέρας, ο πρώτος θηλασμός αμέσως μετά τον τοκετό, βοηθά στη σύσπαση της μήτρας, την αποβολή του πλακούντα και τη μείωση της αιμορραγίας. Στο σώμα της ξεκινά η παραγωγή των ορμονών της γαλουχίας και το στήθος προετοιμάζεται για να παράγει το κανονικό γάλα τη 2η με 3η μέρα μετά τον τοκετό.
             Την ώρα που το παιδί θηλάζει, εκτός από τις πολύτιμες ουσίες που παίρνει για την θρέψη του, δέχεται και πάρα πολλά ερεθίσματα. Έρχεται σε επαφή με το δέρμα και την ζεστασιά της μητέρας του, μυρίζει τον μαστό της και τον χαϊδεύει, ακούει τους κτύπους της καρδιάς της, την κοιτάζει κατάματα... Η σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος, είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία του θηλασμού και βοηθά στην πρόληψη των ραγάδων των θηλών. Όταν το μωρό πίνει σωστά, το στήθος «αδειάζει» πιο εύκολα και πιο γρήγορα και παράγει αρκετό γάλα. Στην αρχή οι θηλές είναι ευαίσθητες και μπορεί να πονάνε λίγο. Αυτό είναι φυσιολογικό και περνάει μετά από μερικές ημέρες, όταν πλέον οι θηλές έχουν σκληρύνει.
             Το για πόσο τελικά θα θηλάσει κάποια γυναίκα, είναι μια απόφαση εντελώς προσωπική. Σημασία έχει, όταν αποφασίσει να σταματήσει το θηλασμό, να το κάνει αργά και σταδιακά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν πάντα και τις ανάγκες του μωρού της. Ένας καλός τρόπος για να αρχίσει φυσικά και αργά τον απογαλακτισμό, είναι να μην προσφέρει πια από μόνη της το στήθος στο μωρό, αλλά να περιμένετε μέχρι εκείνο να της το ζητήσει. Τα περισσότερα παιδιά με ηλικία κάτω του ενός χρόνου, σταματούν πιο εύκολα το θηλασμό, όταν σαν υποκατάστατο του στήθους, τους προσφέρεται το μπουκάλι. Η απότομη διακοπή του θηλασμού είναι πολλές φορές συναισθηματικά επώδυνη για ένα παιδί και δεν πρέπει ποτέ να γίνεται σε περιόδους πού το παιδί είναι άρρωστο ή προσπαθεί να προσαρμοστεί σε κάποια άλλη δύσκολη κατάσταση.
Σε κάθε περίπτωση... 
Θηλάζω
            σημαίνει
                                Αγαπώ!!!!!!!

Αθανασία Κατραντζή
Επισκέπτρια Υγείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου